יפעת נחמיה-וולקוף רכזת הרווחה של עמותת על"ה ומרכז הלמידה לעיוור נבחרה כעובדת מצטיינת באוניברסיטה העברית בירושלים – עמותת עלה

ביום רביעי ה-29.6.2022 הוענק ליפעת פרס הצטיינות אוניברסיטאי בטקס מרגש שהתקיים  באולם טרומן, קמפוס הר הצופים בנוכחות נשיא האוניברסיטה, מנכ"ל האוניברסיטה ומכובדים נוספים.

יפעת הינה עובדת סוציאלית במקצועה ומשמשת כרכזת רווחה ועו"סית שיקומית של מרכז הלמידה לעיוור בדיקנט הסטודנטים, משנת 2004 ועד היום.

יפעת מגלה בתפקידה מיומנות מקצועית רבה תוך מתן שרות איכותי ומזג אמפטי רב לסטודנטים העיוורים הפונים לסיועה כמו גם לעמיתים לעבודה (חלקם הגדול עיוורים) המבקשים סיועה, מסירות אין קץ, חריצות יוצאת דופן, יוזמה ביצירת פרוייקטים חדשים כמו גם שיכלול תיפקוד פרוייקטים קיימים, תושייה רבה במקרים שלעיתים קובעים חיי אדם וקשרי עבודה מעולים עם הממונים עליה.

תפקיד העובדת הסוציאלית השיקומית במרכז הלמידה לעיוור הינו ללוות כ-150 סטודנטים עיוורים ולקויי ראיה מיום הגשת מעמדתם לאוניברסיטה העברית, דרך קבלתם ללימודים ועד סיום לימודיהם ויציאתם לשוק העבודה. הליווי נעשה בשני פרויקטים עיקריים :

  1. תכניות קדם אקדמיות

שלוש תכניות עיקריות במסגרת זו שמטרתן למשוך צעירים עיוורים מכל רחבי הארץ לבוא וללמוד באוניברסיטה העברית. הראשונה, מכינה דו-שנתית לבגרות לתלמידים עיוורים וכבדי ראיה. השנייה, קורסי הכנה לבחינה הפסיכומטרית מונגשים לעיוורים. מידי שנה אנו מקיימים שני קורסים, האחד בעברית והשני בערבית. השלישית, שרות אזרחי/לאומי של בוגרי תיכון עם עיוורון ולקות ראיה שבמסגרתו המתנדבים מקבלים סיוע שיקומי אינטנסיבי לקראת עזיבת בית ההורים והמעבר ללימודים באוניברסיטה העברית.

  1. סטודנטים מן המניין

סטודנטים מן המנין הלומדים בכל הקמפוסים של האוניברסיטה העברית בירושלים ולכל התארים. השרות ניתן במסגרת מרכז הלמידה לעיוור העיקרי בקמפוס הר הצופים, שלוחת המרכז בקמפוס ספרא וכן לסטודנטים בעין כרם ורחובות.

 

 

יפעת מעורבת בשלושה שלבים עיקריים של חיי התלמידים / סטודנטים :

שלב ראשון – שלב הקבלה לאחד מן המסלולים הנ"ל, תוך בחינה של צרכי התלמידים החדשים כולל הצרכים האישיים-שיקומיים והלימודיים. הדבר נעשה בקשר עם הגורמים המטפלים בקהילה ובראיונות עם  התלמידים החדשים, מתוך ניסיון לאתר צרכים ובעיות שעלולים להשפיע על לימודיהם השוטפים והצלחתם של הסטודנטים. תהליך זה כולל איתור קשיים לכשהסטודנטים מגיעים למגורים עצמאיים במעונות ויחסים עם שותפים(הכנת אוכל, עשיית צרכים, שמירה על היגיינה אישית וציבורית ועוד), ניידות והכרות עם הסביבה האוניברסיטאית החדשה, איתור בעיות אישיות -נפשיות, איתור בעיות עתידיות בלמידה עצמה, הכוון לימודי למסיימי קורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית, המכינה והשרות הלאומי.

שלב שני – ליווי הסטודנטים לאורך שנות לימודיהם (תואר ראשון, שני ושלישי) כולל קשר מסנגר עם החוגים השונים, מורים, מזכירויות חוגים, מעונות הסטודנטים ויחדיות אוניברסיטאיות אחרות,   כדי לפתור בעיות ולהציף צרכים. יפעת יוזמת פגישות עם סטודנטים לשיחות אישיות כדי לברר מידע לגבי מצבם ומציעה פתרונות הן בדמות של טיפול אישי והן טיפול קבוצתי ע"י סדנאות סיוע שהיא מארגנת בניהול זמן, זוגיות, ניהול תקציב ועוד ועוד. לצורך מילוי תפקידה זה, יפעת בקשר עם השירותים החברתיים והעובדים השיקומיים בקהילה ובמוסד לביטוח לאומי, גופים ו/או אנשי מקצוע חוץ אוניברסיטאיים המטפלים בסטודנטים וכיו"ב.

שלב שלישי – יפעת מלווה את הסטודנטים עם סיום לימודיהם והמשבר המלווה סביב זאת,  תוך שימת דגש על הפעלת תוכניות קבוצתיות שונות לריכוך היציאה ממסגרת האוניבאסיטאית וחזרה לקהילה. ההפניה היא בעיקר לחיפוש עבודה בשוק הפתוח תוך שימוש בסדנאות לחיפוש עבודה. כל זאת על מנת ללמד את בוגרינו כיצד להציג עצמם בפני מעסיק, כיצד להציג את מגבלתם, קורות חיים ועוד. לעיתים מסייעת יפעת במציאת מקום עבודה.

כאמור, את עבודתה הנ"ל עושה יפעת בחריצות, במסירות במקצועיות רבה ובמיוחד עם פנים מאירות לסטודנטים, לעמיתים ולממונים עליה ואולם לא רק זאת. יפעת כל הזמן חותרת להרחיב את תחום הדעת והתחום המקצועי בו היא עוסקת, על מנת לשפר את איכות חייהם של הסטודנטים שכה זקוקים לסיועה ותמיכתה. יפעת בעלת תואר שני בעו"ס מהאוניברסיטה העברית. כדי לשפר יכולותיה כמטפלת של תלמידנו, סיימה, תוך כדי עבודתה אצלנו, שלוש שנות לימודי פסיכותרפיה במסגרת שרותי הייעוץ באוניברסיטה העברית, וכן השתלמה במשך שש שנים בה"ח הדסה עין כרם, בשיטת טיפול התנהגותי קוגניטיבי (   (CBTשנמצאה כמתאימה לתלמידינו.

בכל הנושאים הנ"ל מגלה יפעת יכולת למידה משובחת, רצון להרחיב דעת ולקבל  אחריות וחשיבה מחוץ לקופסה. דוגמא ליוזמה מעבר לתפקידה: כפי שניתן לקרוא, היקף עבודתה רב. מכיוון שאנו מוגבלים בתקציבנו, פנתה יפעת לבית הספר לעבודה סוציאלית לשמש כמדריכה למתמחים. התקבלה ככזו משנת 2007 וכיום מפעילה 6 מתמחים המסייעים לה מאוד בהרחבת פעילות הסיוע לסטודנטים כגון: הפעלת סדנאות בנושאים שונים כמו זוגיות, ניהול זמן, ניהול תקציב, סדנאות טיפול בעזרת בישול, הקמת דירות שיקום, הקמה והפעלה של קו תמיכה בזמן קורונה לסטודנטים הזקוקים לתמיכה מיידית וחשים בדידות (מוקד עי"ן).

בעקבות הצלחתה גם בתפקיד זה, יפעת משמשת כיום כרכזת הכשרה מעשית בתחום "שיקום ובריאות בקהילה" של ביה"ס לעו"ס של האוניברסיטה העברית ובמסגרת תפקיד זה משמשת כמדריכה למדריכים חדשים. ניתן ללמוד מכך שיפעת מוערכת רבות על עבודה במסגרת מרכז הלמידה לעיוור ואולם גם ע"י גופים תוך אוניברסיטאים וחוץ אוניברסיטאיים, על פועלה.

לסיכום, יפעת הינה עובדת מצויינת הממלאת את תפקידה על הצד הטוב ביותר, רמתה המקצועית לעילא ולעילא, שאפתנית, אינה קופאת על שמריה, מגלה אחריות ויוזמה רבה, ואף מפגינה לעיתים קרובות חשיבה מקורית, יוצרת סביבת עבודה טובה סביבה המאפשרת שת"פ ופיתוח רעיונות לפרויקטים חדשים, מגלה יחסי אנוש מעולים הן עם הסטודנטים והן עם העובדים – תמיד בסבר פנים יפות ובסבלנות רבה למרות סביבת עבודה תובענית, יפעת היא איש צוות בכל מובן המילה התורם לעבודה המשותפת במרכז ולגיבוש החברתי שבו. פעמים רבות נדרשת לעבודה שלא במסגרת שעות העבודה ועושה זאת בחפץ לב.

מבחינות שתוארו לעייל, יפעת מהווה נכס למרכז הלמידה לעיוור בפרט ולאוניברסיטה בכלל ולכן אין ראוי ממנה לקבלת את פרס ההצטיינות האוניברסיטאי לעובדים מנהליים.

 

תודה רבה ליפעת על פועלה הרב,

צוות והנהלת מרכז הלמידה לעיוור ועמותת על"ה