סדרת המאמרים להביט פנימה, מאת גנית שקד.
על ההתמודדות של אדם עם עיוורון או לקות ראייה במפגש עם אנשים חדשים
הוזמנתם למסיבת יום הולדת של חבר. אתם מגיעים ונכנסים לחדר חדש שהוא סביבה לא מוכרת עבורכם. חלק מהנוכחים באירוע כבר הגיעו והם מסתובבים, מדברים, צוחקים, שותים ואוכלים. אתם מכירים רק חלק קטן מהנוכחים במסיבה ועדיין לא הבחנתם בנוכחותו של אדם מוכר. החבר המארח מוביל אתכם למקום ישיבה וניגש לקבל את שאר האורחים. איך אתם מוצאים את עצמכם בתוך הסיטואציה הזאת?…
מה קורה כאשר אדם עם עיוורון או לקות ראיה מגיע לראיון עבודה?
ראיון עבודה הוא מטבעו מצב המתאפיין בחוסר וודאות ועשוי לעורר התרגשות, מתח ולחץ. השאלה כיצד להביא את העיוורון או את לקות הראיה לראיון העבודה היא שאלה מורכבת שלא פעם מעלה את מפלס המתח והחרדה לקראת הראיון ובמהלכו. מראיינים רבים חסרים ידע וניסיון קודם בעבודה עם אנשים עם עיוורון או לקות ראיה. סביר להניח כי רבים מהם אף ניזונים מסטיגמות שליליות הקיימות בחברה ביחס לעיוורון…
"השביל הזה מתחיל כאן" – על יציאה מבית ההורים למגורים עצמאיים
אני רוצה לעבור לגור לבד. כיצד אסתדר?האם אצליח לבשל בעצמי? ולנקות? אולי כדאי לי למצוא שותף? ואז אני אהיה תלוי בו?
האם אני אתחרט וארצה לשוב בחזרה לבית ההורים שאני מכיר כמו את כף ידי? ואם כך אולי מוטב שלא אעבור כלל?
ומה עם ההוצאות? שכירות, חשבונות קניות.
ובכלל איך אני אסתדר בשכונה חדשה? האם בבית החדש תהיה לי תחושה של מוגנות וביטחון אישי?
כיצד יגיבו הוריי כשאספר להם על כך? האם זה ידאיג אותם? האם ייתמכו בי?…
על האפשרות להיות ספונטניים
לאנשים עיוורים ולקויי ראיה לרוב נוח יותר להתנהל בסביבה ידועה ומוכרת, להתארגן ולתכנן דברים מראש. כאשר אדם עיוור מתכנן למשל נסיעה למקום כל שהוא, הוא לרוב יתכנן מראש את מסלול הנסיעה, יבחר את קו האוטובוס בו ייסע,יבדוק בדיוק היכן עליו לרדת ויארגן מראש את מה שעליו לקחת עמו. לרוב הוא ייקח יותר זמן ספייר למקרה של תקלות בלתי צפויות בדרך. כך גם יתכנן ויתאם פעולות כמו לפגוש מישהו שילווה אותו מהכניסה לבניין לחדר המיועד ועוד ועוד…
על האופן שבו אנשים רואים תופסים אנשים עיוורים ולקויי ראיה
התפיסות של אנשים רואים ביחס לאנשים עיוורים ולקויי ראיה משפיעות במידה רבה על אופי המפגש בין אדם רואה לאדם עיוור. תפיסות אלו מתגבשות ומתעצבות לרוב כתוצאה מחוסר היכרות של אנשים רואים עם עולם העיוורים, מתיוג ומסטיגמות וכן כתוצאה מפחד ממפגש עם הלא מוכר. כאשר…
"על השולחן" – אוכל עיוורון ומה שביניהם
אירועים חברתיים ומשפחתיים מלווים לרוב באוכל, בין אם בסעודה מסודרת סביב שולחן, בין אם במזון המוגש על מזנון להגשה עצמית ובין אם בכיבוד קל המוגש בעת ישיבה במקום העבודה. "אל תכנס לי לצלחת" הוא משפט שלרוב לא נשמע מפיו של אדם עיוור או לקוי ראיה. במרחב הציבורי ובסביבה לא מוכרת בה מוגש אוכל יזדקקו מרבית העיוורים ולקויי הראיה לסיוע של אדם אחר החל מבחירת המזון מתוך מגוון המזונות הלא ידועים הנמצאים על השולחן, דרך מזיגת האוכל והשתייה ועד לבקשת תוספת.
קשר עם הורים, לקות ראייה ועיוורון
הקשר שלנו עם הורינו הוא אחד הקשרים המורכבים ביותר. בכתבה זו אנסה להתבונן במורכבות הייחודית שמוסיפים עיוורון או לקות ראייה לקשר זה. אתחיל מזווית שלרוב אנחנו לא רגילים להתבונן דרכה, והיא התמודדותם של הורינו עם המגבלה.
"חיפשתי את שאהבה נפשי"- על יצירת קשר זוגי בקרב אנשים עיוורים ולקויי ראיה
יצירת מערכת יחסים זוגית יציבה ומיטיבה היא אחת ממשימות החיים המאתגרות ביותר.
לקות ראיה ועיוורון מוסיפים לא פעם קושי ומורכבות לתהליך זה ודורשים מאיתנו הרבה אורך
לקות ראיה- איך חיים בשטח האפור?
עיוורון מוחלט הוא מצב קשה ומאתגר ושרידי ראיה עשויים להקל על התניידות, התמצאות ופעולות יומיומיות נוספות. יחד עם זאת, החיים בשטח האפור שבין הרואים ללא רואים מציבים לא מעט אתגרים פיזיים ורגשיים.
להתחפש לרואים – על הפנטזיה לראות
כמעט אצל כל אדם עיוור או לקוי ראיה קיימת הפנטזיה לראות. יש החיים פנטזיה זאת יום יום ויש המרגישים אותה לעיתים רחוקות או רק בהבלחות נדירות. פגשתי גם כאלו שסיפרו לי שהתרגלו לחיות כך ולא היו מעוניינים אחרת. אולי השלימו עם מצבם? אולי חוששים לקוות ולהתאכזב? במרבית המקרים לקות ראיה או עיוורון הם